Gå till innehåll
Lund Civila Ryttarförening
Lund Civila Ryttarförening

Pararidning

Varje vecka kommer drygt 500 elever till LCR för att rida. En del av dessa är ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Därför har vi grupper som är specifikt anpassade för elever med extra behov av hjälp och stöd. Paragrupper för paraidrottare.

Ryttarna är i olika åldrar, från barn till vuxna, och har både fysiska och/eller psykiska funktionshinder. De flesta lektioner hålls i grupp, men även individuell undervisning förekommer.

Anpassad anläggning

LCRs anläggning är anpassad och tillgänglig för ryttare med olika funktionsvariationer Den är inte längre modern, men fullt användbar. I foajén finns en rymlig handikapptoalett. Där kan man byta om, (om man skulle vilja) men tyvärr finns ingen möjlighet till dusch. Ridskolestallet nås via foajén utan att några trappor behöver passeras. Cafeterian är alltid öppen men försäljning sker endast vid tävlingar och andra arrangemang. Dit kommer man via läktaren där det finns en ramp. I manegen finns en lift för ryttare som sitter i rullstol och behöver lifthjälp med att komma upp i sadeln.

Utrustning

På LCR har vi både lift och ramp och för de ryttare som inte behöver så mycket hjälp har vi pallar i olika storlekar för att underlätta uppsittning. De allra flesta pararyttare rider i vanlig sadel men ekipagets utrustning kan specialanpassas efter behov. Det finns olika sorters sadlar, handtag, bälten och tyglar som kan underlätta. Vi har även tandemsadlar som gör det möjligt att rida två samtidigt. På så sätt kan en medhjälpare sitta bakom en funktionsnedsatt ryttare som fysiskt stöd. Här blir den gemensamma tyngden på ryttarna en begränsande faktor. För att vara bakomryttare vid tandemridning måste man vara en mycket säker ryttare och godkänd av LCRs ridlärare.

Medhjälpare

Eleven tar själv med de medhjälpare hen behöver och dessa kommer att vara involverade i alla aspekter av ridlektionen, från iordningställande av hästen innan ridningen till avsadling efter. För att medhjälparna ska bli både hästvana och säkra anordnas informations- och säkerhetsutbildning för dem i början på varje termin. Skulle man börja rida mitt i en termin så kommer medhjälparen att behöva följa en lektion innan hens elev börjar rida. Både ridläraren och ridlärarassistenten är på plats under hela lektionen, alltså även under iordningställandet och avsadlingen. Därför är en lektion en hel timme även om den uppsuttna delen inte är längre än 45 min.

Självklart finns det elever som klarar sig helt utan hjälp och om så är fallet så kommer ridläraren avgöra detta och medhjälparen får följa ridlektionen från läktaren eller kanske stanna hemma helt. Ridläraren avgör behovet av hjälp för att hålla en så god säkerhet som möjligt.

Ridlektioner i grupp

Ridlektionerna är uppbyggda på samma sätt som alla andra ridlektioner på ridskolan, men med ett tempo och övningar som är anpassat efter deltagarna. Man tränar på olika ridvägar och rider i olika gångarter. Ofta används bommar och koner som hjälpmedel. Om vädret tillåter så rider vi gärna ut. Den tid av lektionerna som inte går åt till ridning ägnas åt hästarna i stallet.

Fritidsridning är inte sjukgymnastik, utan tanken är att det ska vara precis som vanlig ridning. Den kan vara ett komplement till sjukgymnastik och många av våra elever börjar med fritidsridning för att kunna utvecklas i en takt som passar dem för att kanske så småningom gå över till den ordinarie verksamheten.

Grupper på olika nivåer

Hos oss på LCR finns paragrupper både för barn, ungdomar och vuxna. Vi skiljer på ponny och hästgrupper och försöker sätta ihop gruppen så att alla ska få ut så mycket och utvecklas så mycket som möjligt. Undervisningen handlar om att stärka elevernas förmågor både vad det gäller fysik och koncentration. Det ingår både dressyr och hoppning, men tempot och höjden avgörs av varje elev. Grupperna ligger på onsdag, torsdag och fredag eftermiddag.

Vi har en paragrupp på häst kvällstid (tisdagar) för ungdomar och vuxna som nästan klarar sig själva. Eleverna i den här gruppen kan ta instruktioner, men övningarna är mindre komplicerade och tempot kan anpassas individuellt vid behov.

Privatlektioner

Hos oss finns möjlighet att ta privatlektioner men i begränsad omfattning. Vi kan bara erbjuda privatlektioner på vardagar dagtid. Privatlektioner är dyrare än att rida i grupp men i gengäld är det bara du som får ridlärarens fulla uppmärksamhet. Ridlektionen anpassas efter dina önskemål till din förmåga. En privatlektion kan med fördel bokas om man är osäker på i vilken grupp man skulle passa eller om man vill utvärdera hur mycket hjälp eller anpassning man kommer att behöva. Självklart kan man också rida privatlektion bara för att det är kul och för att man vill rida lite extra. Vi håller inte privatlektioner i hoppning.

Aktivitetsvecka

Liksom för alla grupper på LCR så har vi varje termin en aktivitetsvecka då vi ställer in alla ordinarie lektioner till förmån för avsutten teoretisk undervisning. Vi erbjuder både föreläsningar och clinics om olika hästrelaterade saker och eleverna får delta i så många aktiviteter de vill och vi ser alltid till att ha minst ett anpassat tillfälle för våra pararyttare. Kom gärna med på förslag på ämnen om det är något du tycker att vi ska ta upp.

Tävling

Som pararyttare får du naturligtvis vara med på våra klubbtävlingar om du vill. Vi har klubbtävlingar både i hoppning och dressyr och dessa annonseras ut på vår hemsida i god tid innan. Du kan vara med både om du rider häst eller ponny, om du behöver mycket hjälp eller knappt något alls. Dressyrprogram finns från enkla skrittprogram till mer komplicerade i alla gångarter och i hoppning finns klasser med höjder från bom på marken och uppåt.

Vid våra större tävlingar i dressyr erbjuds alltid paraklasser men då riktar sig tävlingarna främst till ryttare med egen häst. Skulle du vara intresserad, ha ambition och talang för dressyr så kan vi säkert hjälpa dig att nå ditt mål så att du kan vara med och tävla i framtiden.

Frågor och kontakt

Har du frågor om vår paraverksamhet eller önskemål på andra para-aktiviteter här på ridskolan så får du gärna kontakta oss. Gärna via mail till: ridskola@lundscivila.se

Publicerad: 2023-04-18

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Författare: Johanna Stohr

Sponsorer

Besöksadress

Getingevägen 15
222 41 Lund

Postadress

Lunds Civila Ryttarförening
Att: Kansli
Getingevägen 15
222 41 Lund

Kontakta oss

0730-661009
info@lundscivila.se