LCR har en anläggning med många verksamheter igång samtidigt.
Anläggningen omfattar två ridhus, medlemsstall för 39 hästar, ridskolestall för 41 hästar, två uteridbanor, samt gräs- och grushagar av olika storlekar. Dessutom har vi mötesrummet, kontoret, köket och Teddys café.
Här hittar du anläggningsskisser och mer detaljerad info. I kalendern ser du när de olika banorna är bokade för träningar och event.
För bokningar kontakta kontoret.
Om Anläggningen
Stora ridhusets manege mäter 25 m x 78 m. Här hålls de flesta av ridskolans lektioner, men även tävlingar, kurser och clinics. I stora ridhuset finns dessutom läktare längs ena långsidan, domartorn och Teddys café.
Lilla ridhuset mäter 20 m x 60 m och har en mindre läktare på ena kortsidan. I detta ridhus rider främst medlemmar med egen häst, men ridskolan har också en del hopplektioner här. Vid tävlingar används lilla ridhuset för framridning.
Teddys café är namnet på LCRs cafeteria som har utsikt över stora ridhuset. Namnet på caféet kom till under en namntävling som vanns av Ewin Ates. Ewin ville hedra ponnyn Teddy som numera betar på sällare ängsmarker.
Gamla stallet är uppdelat i fyra stall med 4-8 boxar, sadelkammare och höloft. Här finns Ryttarakademin och medlemmar med egen häst. Nya medlemsstallet innehåller sex stall med vardera fyra boxar, sadelkammare och höloft. Till stallen hör också ett antal rasthagar i varierande storlekar.
I ridskolestallet finns 13 boxar och 20 spiltor. Stallet renoverades 2003 och fick bl a förbättrad ventilation. Bakom stallet finns en spolspilta. På gaveln till stora ridhuset finns 3 uteboxar som också fungerar som karantänboxar för nya hästar.
Bakom ridskolestallet ligger halmladan. Där förvaras bl a de ca 350 rundbalarna halm som varje år går åt i ridskolestallet. Mellan halmladan och gamla stallet ligger gödselplattan som tar emot de ca 650 ton gödsel som hästarna på anläggningen producerar på ett år!
Mellan gamla stallet och lilla ridhuset finns en belyst grus- och flis-bana som mäter 30 m x 60 m. Här har ridskolan lektioner när vädret passar för uteridning och här rider medlemmar som har egen häst. På tävlingar används banan för framridning.
Hoppbanan mäter 80 m x 100 m och underlaget är grus och flis. På banan finns fasta hinder i form av en bank. Här hålls tävlingar, träningar och hopplektioner för ridskolan under utesäsongen. Under inomhussäsongen fungerar hoppbanan som parkeringsplats vid tävlingar. Längs ena sidan finns uppställningsplatser för hästtransporter.
Förutom rasthagarna vid medlemsstallen finns det två grushagar och en stor gräshage. Här går ridskolehästarna på dagarna innan lektionerna börjar. På andra tider får hagarna utnyttjas av övriga hästar på anläggningen. Dessutom finns det en mindre gräshage på kullen längs hoppbanan som utnyttjas av ridskoleponnyerna under grässäsongen.
I byggnaden mellan stora ridhuset och ridskolestallet finns ridskoleexpeditionen, kontoret, personalutrymmen, toaletter, foajén, och mötesrum. I ryttargången mellan stora ridhuset och ridskolestallet finns ridskolans sadelkammare, filtrum, tvättstuga, omklädningsrum och toalett.
Anläggningen är handikappanpassad. Läktaren och cafeterian i stora ridhuset nås via rullstolsramp. Det finns en handikapplift i stora ridhuset som används vid handikappridningen. Den ena av toaletterna i foajén är en modern handikapptoalett.
Hos oss
”SÄKERHET är snarare ett förhållnings- och arbetssätt än en fråga om skyddshjälmar, tåhättor och säkerhetsstigbyglar. När de träder i funktion har olyckan redan skett.” från Ridsportsförbundets folder om Säkerhet.
Vi har säkerhetsstigbyglar som är tillverkade så att det ska vara svårare för foten att fastna i stigbygel om man skulle trilla av. Även om LCRs personal alltid värnar om säkerheten och jobbar för att göra lektioner och stallansvar så säkert som möjligt kan vi bara bidra till en viss gräns. Efter den gränsen kan däremot du som ryttare eller stallentusiast göra mera! Läs mer och tänk efter vad du kan göra för att göra LCR och din vistelse hos oss säkrare.
På LCR följer man ridhusreglerna.
Vi har tre krav:
- På LCR rider vi alltid med hjälm! Detta gäller alla och det finns viss möjlighet att låna hjälm om du har glömt din egen.
- Ledare som leder häst eller ponny och är 15 år och yngre måste bära hjälm. Ledare som är 16 år och äldre väljer själva.
- På ridskolan gäller hjälmkrav för alla som är 15 år eller yngre vid all typ av hästhantering, tex borsta, sadla, tränsa, leda, longera mm. Dvs på med hjälmen innan du går in i stallet och låt den sitta på! Du som är 16 år eller äldre väljer själv, men ta gärna på hjälmen du med!
Följande är starka rekommendationer från vår oss:
- Rätt skor är viktigt! Om olyckan väl är framme ska man inte kunna fastna i stigbygeln – sko med klack är ett krav. Tänk dessutom på att dina skor inte får vara för stora jämfört med stigbyglarna. Om skorna är för breda eller höga över fotvalvet kan detta göra att man lättare fastnar i stigbygeln om man trillar av. Prata med din instruktör om du är osäker.
- Sjalar eller halsdukar utgör en säkerhetsrisk. Polotröja fungerar fint om man fryser om halsen.
- Vid hoppning ska ungdomar ha säkerhetsväst av godkänd typ fram till det år ryttaren fyller 19 år. Det finns möjlighet att låna säkerhetsväst för dig som vill.
- När man rider har man på sig minst t-shirt med ärm ner över axeln, inga linnen och helst inga stora luvtröjor.
- Vid ridning och hästhanterande bör långt hår vara uppsatt.
- Vid longering ska man alltid ha handskar. Detta gäller även när man lastar eller leder en häst.
- Ridspöet kan för den erfarne ryttaren vara en säkerhetsdetalj då det gäller att övertyga en häst att, exempelvis i en trafiksituation, förflytta sig i säkerhet. Dock bör man ta bort den ögla som kanske finns på spöet eftersom det hindrar spöet att falla fritt om ryttaren håller på att falla av. Spöet kan då både skada ryttaren och skrämma hästen.
- När man leder hästen till och från lektion ska tyglarna ligga kvar på hästens hals. Detta gäller framförallt lektionsryttarna.
- Generellt vid stallarbete ska man tänka på att ha kläder som man inte lätt kan fastna med, ha kraftiga skor (stålhätta är en bra idé) och handskar vid behov. Gummistövlar är bra att ha med sig om man ska ha stalltjänst och det är blött ute. Tänk på att sandaler och tunna skor inte skyddar din fot om en häst skulle trampa dig.
- Se till att både du och hästen syns om du rider när det är mörkt. Hästen bör vara försedd med reflexband på alla fyra benen. Själv ska du bära reflexväst/reflexbrickor och gärna även stövellampor.
- Att röka, tugga tuggummi och prata i mobiltelefon till häst tar LCR avstånd från. LCR är en rökfri anläggning.
- Om man vill hänga sin jacka vid ingången till ridhuset från stallet ber man om hjälp att antingen hålla hästen eller hänga jackan. Man får inte hänga jackan ” i förbifarten” med hästen i handen.
Om du är intresserad av att lära dig mer om hästar och säkerhet så har Ridsportförbundet har gjort en publikation ”Säker med häst”.