Reportage 1 oktober, 2017

Stina Holm – en mångsysslande LCR:are

Dressyrryttare på hög nivå, tränare, dressyrdomaraspirant, ungponnyutbildare, student-SM-vinnare, egenföretagare, lagledare för Msv-B-laget, Pay & Ride-arrangör….. Stina Holm är en LCR:are med många strängar på sin lyra. När hon berättar om allt hon gjort och gör så är det svårt att förstå att man kan hinna med så mycket på dygnets 24 timmar och årets 365 dagar och bara vara 26 år!

Stina kom till LCR för fem år sedan när hon fick jobb på ridskolan, först som stallpersonal på helgerna i lektionsstallet, sen även som ridlärare med lektioner för barn, vuxna och funktionsnedsatta. Med sig till LCR hade hon egna hästen Santina af Sire som står uppstallad i medlemsstallarna. Santina, eller Sani som hon kallas till vardags, har Stina ägt i snart nio år. Hon hittade henne i en annons, men när hon ringde var det någon annan som stod före i kön till provridning. Personen i fråga blev dock sjuk, och ägarna ringde till Stina och undrade om hon kunde komma direkt för provridning. När detta hände gick Stina på hästgymnasiet i Flyinge och hade inget körkort, men som tur var ställde mamma upp och skjutsade till Tågarp där Sani fanns. Något sa klick under provridningen och sen hade Stina Sani på foder under resten av sin gymnasietid innan hon blev ägare på riktigt till Sani.

Stina och Sani. Foto: Channa Törnlund

Sani är idag 14 år och en välutbildad dam. Ekipaget har under sommaren kvalat till Medelsvår A i dressyr. På den nivån ska hästen kunna göra galoppombyten i serie, halvpiruetter och andra svåra rörelser. Medelsvår A är också den lägsta klassen där ryttaren får rida i frack. En fin sådan, inhandlad under EM i Göteborg, hänger hemma i väntan på debuten som om allt går väl kommer att ske inom kort.

En viktig person i Stinas och Sanis utveckling har varit och är Catharina Almroth – dressyrdomare och C-tränare i dressyr. Stina kom i kontakt med Catharina redan på gymnasietiden i Flyinge. Först tränade hon för Catharina med en medryttarhäst som hon hade då. Sen hade Catharina en häst som behövde ridas och så var samarbetet igång.  Idag håller Catharina mycket uppskattade träningar på LCR inte bara för Stina och Sani, utan även för några andra LCR-ekipage.

Man kan ana att Catharina har inspirerat Stina på många sätt. Stina är idag dressyrdomaraspirant och blivande lätt A-medelsvår C-domare. För att kunna söka till dressyrdomarutbildning måste man själv ha tävlat klasser upp t.o.m. medelsvår B och ha rätt ålder inne (minst 23 år – Stina är yngst i denna omgången). Själva utbildningen består av ett antal helgkurser på Strömsholm där man pluggar bland annat ridlära, tävlingsreglementet och olika bedömningar, samt tittar på olika ekipage och provdömer. Utöver helgkurserna ska man bisitta, dvs sitta med en domare som dömer, och skuggdöma, dvs sitta och döma själv och sen jämföra och diskutera utfallet med den ”riktiga” domaren. Till slut måste man även bli godkänd vid en examination. Provet för att bli överdomare har Stina redan klarat så när hon blir godkänd dressyrdomare så får hon även verka som överdomare.

Tillsammans med Catharina äger Stina också en 4-årig ponny som heter Fiore la Belle, i dagligdags ”Fia”, och som är uppstallad på LCR. Fia har Stina ridit in och utbildat med stöd av Catharina och med hjälp av 15-åriga LCR:aren Channa Törnlund som rider och tar hand om Fia ett par dagar i veckan. Med Channa i sadeln kvalade Fia till ungponny-SM, men Fia kom in i en lite trött period och man bestämde sig för att låta henne vila istället för att gå SM. Nu i höst har Fia visats på kvalitetstävlan, där man bedömer exteriör, gångarter och hoppförmåga. Hon fick väldigt fina betyg med bl. a. nior (av tio möjliga) på galoppen och hoppningen, så det kommer nog inte bli svårt att sälja henne när det så småningom blir dags.

Sani och Stina på tävlingsbanan. Foto: Channa Törnlund

Sälja hästar har Stina gjort förr. Den första redan när hon var 12 år. Stina hade då fått klart för sig att skolan var viktig och bestämde sig därför för att sälja sin dåvarande ponny. Hon berättade för sin tränare som undrade hur mycket hon hade tänkt sig att hon skulle ta betalt för ponnyn. Stina hade egentligen ingen koll på vad som skulle vara rimligt, men 25.000 kr tyckte hon att hon hade förstått att en bra ponny kunde kosta så hon högg till med det. Ok sa tränaren och redan samma kväll hade tränaren skaffat fram en köpare till ponnyn. Stina gick hem och meddelade sin mamma att hon sålt ponnyn. Man kan ju misstänka att Stinas mamma blev mållös, men troligen även imponerade av handlingskraften.

Under hösten har Stina registrerat det egna företaget ”Team Santina Dressage”, som bland annat erbjuder utbildning av både ryttare och hästar. Stina har lång erfarenhet av att träna andra. Hon började hålla lektioner för barn redan när hon var i 13-14-års åldern och hon har även jobbat många år på ridläger. På senare år har hon som nämnts jobbat som ridlärare på LCR och dessutom haft privata elever. För ett par år sedan hade hon tankar på att ta ridlärarexamen. Det gick så långt som att hon anmälde sig till att göra yrkesprov. Men förutom avlagt yrkesprov krävs det 270 timmars praktik för att få ut examen och den gången insåg Stina att det inte skulle kunna gå att få ihop det rent praktiskt. I framtiden finns det istället planer på en tränarutbildning. För att komma in på den måste Stina dock meritera sig ytterligare som ryttare.

Team Santina Dressage´s fina logga

När man hör om allt vad Stina gör så kan man kanske tro att hon enbart håller på med hästar. Men alls icke. Stina jobbar heltid som förrättningslantmätare och pendlar till Kristianstad de flesta dagarna i veckan. Det är faktiskt ingen dröm för henne att jobba heltid med hästar. Hon säger att hon är rädd för att det skulle innebära en alltför stor ekonomisk press och att hon därmed skulle riskera att tappa glädjen med hästarna. Men i framtidsplanerna ingår hästgård med egen tränings- och utbildningsverksamhet på deltid. Tävlingsmålen är högt satta: Att rida Grand Prix och SM. Vi håller tummarna för att alla drömmar blir verklighet!

Vill du veta mer om Stina eller kanske ha hjälp av henne? Titta då in på hennes hemsida www.teamsantina.se eller kom upp till medlemsstallarna där du i regel hittar henne på kvällar och helger.

Reportage: Cecilia Perklev