Reportage 19 november, 2018

REAL gymnasiet – LCR – Stina

Stina, du jobbar på LCR som lärare åt de hästelever som läser på Realgymnasiet i Lund. Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är 39 år och kommer ursprungligen från Umeå men har flyttat runt lite i Sverige under årens lopp. I Skåne har jag bott i ca 2 år, jag bor i Helsingborg med min familj (Sambo och dotter) samt släkt på en stor gård. Här finns också 5 katter och snart (hoppas jag) även hästar då vi håller på att bygga stall.

Hästar har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas och som 8-åring började jag rida på Umeå Ryttarförening. När jag var 12 år började jag rida en ponny, Idholmens Bobby, åt en tjej som skulle sälja honom, han blev sedan min första egna ponny efter lite tjat… Han var en fantastisk ponny som gjorde allt för mig, Han var dock inte så lättriden så jag fick verkligen jobba! Med Bobby lyckades jag kvala till SM i hoppning vilket var min stora dröm redan från början. SM blev det och vi gjorde så gott vi kunde, inga fantastiska resultat men ett minne för livet!

Mellan åren 2002 -2004 gick jag hippologprogrammet och utbildade mig till ridlärare. Jag har under årens lopp bland annat hunnit jobba med travhästar, på hästlekis, i tävlingsstall, som verksamhetschef på en stor ridanläggning och som ridlärare.

Hur kom det sig att du hamnade på LCR och Realgymnasiet?

Jag hade skickat in en jobbansökan till LCR då de hade en ledig tjänst. Markku ringde mig men tjänsten jag sökt var redan tillsatt (snopet) men han erbjud mig ett vikariat som innebar att jobba med Realgymnasiets elever.  Jag hade under mina år som ridlärare  i Eskilstuna möjligheten att jobba med hästelever från Realgymnasiet och trivdes med det, vilket gjorde det extra roligt! Jag tackade ja och har blivit kvar 🙂

Vad tycker du är bäst med skolan och inriktning häst?

Det jag tycker är bäst med skolan är att eleverna är ute i verkligheten och får möjligheten att träffa många olika aktörer inom branschen och på så vis kan påverka sin egen framtid! De har också möjligheten att få många olika certifieringar med sig så som hästskötarexamen, ULK, grönt kort och basledarutbildningen något som inte erbjuds på alla skolor och som de kan ha stor nytta av i framtiden. Framtiden inom hästnäringen är ljus och det finns många valmöjligheter efter gymnasiet. Eftersom våra yrkesutbildningar ger möjlighet till grundläggande högskolebehörighet så kan man även välja att plugga vidare. Man kan tex välja att gå hippologprogrammet, plugga vidare till ridande polis, utbilda sig till hovslagare eller beridare. Hästnäringen omsätter idag lika mycket som hotellnäringen och inget pekar på att det kommer att bli mindre.Elise och Josefine ni läser sista året på Realgymnasiet i Lund med inriktning häst, kan ni berätta lite om er själva?

Elise: Absolut, jag fick min första häst när jag var 12 år, en 4-åring vilket kanske inte var optimalt men jag lärde mig otroligt mycket! Det var en häst vi hyrde och vi insåg efter tag att det blev för svårt, så vi lämnade tillbaka den och jag började på ridskolan. Efter något år på ridskolan tyckte vi att det var dags att testa med egen häst igen, denna gång blev det en ponny på 8 år. Världens snällaste ponny men kanske lite rädd ibland! Med honom kunde jag utveckla finliret i ridningen och framförallt lärde jag mig massor om vad som krävs när man har häst! Allt sådant man inte tänker på annars så som hovslagare, foder och veterinär.

Josefine: Jag red på ridskola fram till jag var ca 11 år därefter fick jag och min syster två shettisar till vårt stall på gården. Det var en hingst och en valack båda var snä