Reportage 26 oktober, 2017

Marcus och Balenciaga – ett ungt LCR-ekipage på väg uppåt

Ett för de flesta gissningsvis okänt LCR-ekipage stod för en stor skräll i början av oktober i Breeders Trophy i dressyr. Marcus Lagergren med den egna uppfödningen Balenciaga kom tvåa i 5-års klassen i konkurrens med betydligt namnkunnigare ekipage.

Breeders Trophy är en av årets största och viktigaste unghästtävlingar tillsammans med Falsterbo och numera även Elmia. Tävlingen hålls varje år i oktober i Flyinge och är öppen för svenskfödda varmblodshästar (SWB-registrerade) i åldersklasser från 3 år till 7 år i dressyr, hoppning och fälttävlan. För att komma med till final i dressyr måste man kvala och nå över en i förväg fastställd kvalgräns minst en gång. I 5-års-dressyren går finalen i två omgångar. De tolv bästa ekipagen i omgång 1 går till omgång 2 som avgör slutplaceringen. Marcus och Balenciaga kom vidare till omgång 2 som ett av de sista ekipagen, men fick på en riktig fullträff i omgång 2 och slutade som tvåa efter Jeanna Högberg på Astoria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcus och Balenciaga på prisutdelningen på Breeders. Foto: Cecilia Hallqvist

I finalen rider ryttarna ett program för 5-åriga hästar som nivå-mässigt kan jämföras med ett medelsvår C-program. Programmet bedöms dock inte rörelse för rörelse som ett vanligt dressyrprogram utan istället bedöms gångarterna, lösgjordheten och framtidsutsikterna med varsitt betyg som max kan vara 10. Balenciaga fick 8 på skritten och lösgjordheten, 8,5 på traven och hela 9 för galoppen och framtidsutsikterna. I samband med att resultaten presenteras så ges även motiveringar till betygen och Balenciaga omnämndes bland annat som en ”happy athlete” vilket ju är precis vad man eftersträvar i dagens dressyr.

Även om Balenciaga bara är 5 år så har Marcus och Balenciaga en lång historia ihop. Marcus var nämligen med redan när Balenciaga föddes på familjens gård i Häckeberga. Förutom Balenciagas mamma så finns även Balenciagas mormor där samt ett ett-årigt halvsyskon. Både mamma och mormor är dessutom dräktiga så om allt går som det ska blir det fler familjemedlemmar nästa år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balenciaga som föl. Foto: Privat

Balenciaga, som är en valack efter Bellagio, reds in som 3-åring. Inridningen fick Marcus professionell hjälp med, men sen har han själv utbildat denna fina häst, som han beskriver som en riktig gummiboll med mycket framåtbjudning. Förra året, när Balenciaga alltså var 4-år, klarade ekipaget också kvalgränsen till Breeders Trophy, men då hade Marcus missat att lösa det nödvändiga deltagarbeviset så de fick inte starta i finalen. Tur att det inte hände i år!

Marcus själv är 26 år, bor i Lund och pluggar ekonomi. Han red lite ponny som barn, men hade sen uppehåll från ridningen tills någon gång i tonåren då han började på nytt. På en resa i England upptäckte han att han hade lätt för sig i dressyren och på den vägen är det. Eftersom det funnits hästar hemma så har Marcus aldrig ridit på ridskola. Han har ridit sin mammas välutbildade häst och även haft en annan egen häst före Balenciaga. Tävlat har han gjort upp till Msv-B-nivå. Med Balenciaga är dock tanken att det på sikt ska bli betydligt högre klasser. Närmaste målet är Elmias 5-års klass. Nästa år blir det 6-års klasser och där är givetvis målet att kvala till Flyinge igen.

Balenciaga står uppstallad på Hviderup Gods– en anläggning utanför Lund där Mattias Jansson och Ebba och Maria von Essen bedriver verksamhet. Marcus tränar flera gånger i veckan för Mattias, men ibland också för Ebba. Båda är ju mycket meriterade ryttare och unghästutbildare så han får bra hjälp. Marcus tycker även att det är kul och lärorikt att sitta med och titta när andra tränar och gör det därför mycket.

 

 

 

 

 

 

Balenciaga som 1-åring. Foto: Privat

Hur är det då att rida in i Flyinges stora ridhus med betydligt mer publik på läktaren än på en vanlig dressyrtävling? Marcus säger att han har bra tävlingsnerver och att han inte alls tänkte på publiken. Han kan visserligen bli nervös innan han ska rida, men när det väl är dags så försvinner nervositeten helt. Balenciaga föreföll också ta uppståndelsen med ro. Marcus säger att han alltid är avspänd, men att de också har jobbat väldigt mycket för att få honom trygg.

På frågan om han hade förväntat sig att gå till omgång 2 i finalen, så svarar Marcus med ett ”njaa”. Men nu var det så att hans mamma var bortrest när omgång 1 gick och hon sa till Marcus att de fick se till att gå till omgång 2 så att hon kunde få se dem då istället. En uppmaning som Marcus och Balenciaga hörsammade med strålande resultat som följd!

 

Reportage: Cecilia Perklev