ReportageRidskolan 1 maj, 2018

I huvudet på en ridlärare – del 1: Anna Sundström

På ridskolans lektionsschema finns tre mer eller mindre nya ridlärarnamn: Anna Sundström, Anna Söderman och Nicklas Sjöberg.  I en serie i tre delar får ni chans att lära känna dessa LCR’s nytillskott på instruktörssidan.

Först ut är Anna Sundström, som faktiskt är mer av en återvändare än en nykomling. Anna jobbade nämligen en termin som instruktör på LCR redan 2006. Hon presenterades på hemsidan då, och även 2012 i vår dåvarande tidning Stalltipset, när vi utnämnde Anna och hennes häst Luxus CML 1246 till årets framgångsrikaste LCR-ekipage. Men det är ju länge sedan så vi tar det från början igen:

Anna är uppvuxen i Rydebäck utanför Helsingborg men är numera Lundabo. Hon kommer inte från någon hästfamilj utan som många andra började Anna sin ryttarkarriär på ridskola. Första lektionen tog hon när hon var nio år. Sedan dess har Anna bland mycket annat hunnit med att gå på hästgymnasium på Bollerup, jobba på Tullstorp hos Jan Brink, gå på hippologutbildning i Flyinge, och utbilda sig till C-tränare i dressyr. Dessutom har hon själv utbildat sin häst Luxus till Grand Prix-nivå och med stor framgång tävlat med honom från unghästchampionat upp till Intermédiaire A (svår klass strax under Grand Prix med bland annat piaff och passage i programmet). Det är alltså en synnerligen mångsidig och erfaren dressyrinstruktör som står i manegen på LCR på söndagar och måndagar.

Anna och Luxus på tävlingsbanan. Foto: Privat

Luxus CML 1246 (e. Florencio I-Bolero) köpte Anna 2007 när Luxus var ett litet 3-månaders föl. Egentligen letade hon efter en två-åring men när hon tittade på hästannonser råkade hon se en bild av Luxus och blev helt besatt av honom. I ett försök att släppa tanken på denna fölunge, satte Anna sig i bilen och körde de 35 milen till Oskarshamn för att titta på honom, men när hon fick se honom i verkligheten var det kört. Anna fastnade direkt för hans personlighet, hans fina balans och hans trevliga rörelsemönster. Så det blev köp och det har Anna aldrig ångrat.

Luxus är en riktig kändis-hingst. Ni har säkert alla sett honom på bild för han har varit modell i flera Hööks-kataloger och till och med varit omslagshäst två gånger. Han är också en framgångsrik avelshingst och på tävlingsbanan har han en lång meritlista: Anna har ridit honom i finaler i både Falsterbo och på Breeder’s i Flyinge, och de har tävlat i Globen tillsammans. Som 8-åring var Luxus placerad i samtliga sina starter, inklusive en start i fälttävlan (!). Han har också tävlat i unghäst-VM, men då med annan ryttare i sadeln.

Ni som rider för Anna vet att hon har gått på kryckor nu i vår. Det är en gammal ryggskada som ställer till problem. Den hindrar sedan länge Anna i ridningen, men ska man ändå se något litet gott så är det att den har tvingat Anna att lära sig att rida på teknik, inte styrka. Hästen ska gå på lätta hjälper. Det är den som ska jobba. Annas mål som ryttare är att hon bara ska kunna ”åka med”.

Vi som var med på dressyrkursen på aktivitetsveckan fick se vad Anna menade i praktiken. Första dagen visade hon sina principer på Luxus och andra dagen demonstrerade hon på Lola att det fungerar lika bra och på samma sätt på ridskolehäst. Anna tycker att det är viktigt att ha få regler i ridningen, men att vara väldigt konsekvent med dem: Det gäller att få gasen att fungera, det gäller att få bromsen att fungera och det gäller att kunna svänga hästen. Detta är grunden till allt och fungerar dessa bitar fullt ut så kan man i princip göra allt. Men för att få det att fungera så är det viktigt att man hela tiden analyserar sin ridning. Vad gjorde jag? Vad fick det för effekt? Hur kan jag göra annorlunda när det inte fungerar som jag tänkt? …. Ett hett tips från Anna är alltså att växla upp tankeverksamheten under ridningen.

Anna och Luxus förbereder sig för clinic på aktivitetsveckan. Foto: Sara Pettersson

För att kunna rida hästen på lätta hjälper så behöver man ha en bra sits och god kroppskontroll, så att man kan påverka hästen med kroppen och inte behöver använda handen för mycket. Att man inte håller för hårt är en förutsättning för att hästen ska kunna få ut sin hals och arbeta genom ryggen. En fin sits kommer dock inte av sig själv utan kräver övning och bålstyrka. Anna har själv jobbat mycket med sin sits för att komma dit hon är idag. När hon började på Tullstorp trodde Jan Brink att hon var hoppryttare… Så det var bara att sätta igång och försöka förbättra sitsen.

Det är dock inte alldeles enkelt att hinna lära ut allt man vill till ryttare som kanske bara rider en gång i veckan och då i en grupp med många andra. Anna önskar förstås att hon hade mera tid för varje elev, men hon önskar även att det fanns utrymme för mera teori, gärna vid varje lektionstillfälle, för teori tycker hon är till god hjälp om man inte har möjlighet att rida så ofta.

Avslutningsvis vill Anna tipsa om en bra artikel från Tidningen Ridsport: https://www.tidningenridsport.se/nilshagens-clinic-rannsaka-dig-sjalv-och-tank-vad-gor-jag-for-fel/ Den innehåller ett referat från en clinic som landslagsryttaren Therese Nilshagen höll på Djursholm ridklubb i april i år och där hon bland annat just betonar vikten av att hästen går med lång hals och att man själv tar sig tid att analysera sin ridning.

 

Vid pennan: Cecilia Perklev