Föreningsinfo 26 november, 2017

En träff med årets ridande luciatåg.

Mitt i mörka november fick jag chansen att träffa några av de som sprider ljus i mörkret, nämligen LCR:s luciatåg. Luciatåget är precis som traditionen bjuder först ut under LCR:s luciashow. Showen går av stapeln den 9 december kl. 16:00, missa inte det!

Det är Elin Fransson, ridlärare och en av LCR:s eldsjälar som håller ihop årets luciatåg, vilket hon gjort med bravur sedan hon fick fast anställning på LCR. Elin lovar både det som traditionen bjuder, men även några små överraskningar. Så missa inte årets luciatåg.

Det var ett gäng positiva och glatt tjattrande tjejer som jag fick träffa när jag steg in i foajén. Ja, det var bara tjejer. Ni killar i klubben som läser detta, kom och var med!

Elin och ca 15 tjejer tränar sedan ett par veckor tillbaka varje onsdagskväll kl 19:20. Några tjejer har varit med tidigare år, medan andra är med för första gången. Ida Blomstergren är veteran, hon har varit med åtminstone 5 gånger. När jag frågar, vad det är som gör att hon återkommer från år till år ler hon och svarar; – Det är nog gammal vana, jag bara skriver upp mig.

Medan Ida är veteran så är Tilda White, en av årets luciakandidater, med för första gången. När jag frågar vilken häst hon helst vill rida, inflikar Elin att om Tilda blir lucia så är finns inget val, utan lucian kommer att rida Fritz. Fritz har axlat Charlies roll som ”Luciahäst”, sedan Charlie gick i pension och fick nytt hem i Stockholm i somras.

Blir Tilda inte lucia, har hon önskat att få rida Amoure eller Bizkit. Alla som är med i luciatåget får chansen att önska vilken häst som man skulle vilja rida i luciatåget, det är dock Elin som tar det slutgiltiga beslutet om vem som rider vilken häst.

Vilka kan då vara med på LCR:s egna luciatåg? Jo alla som rider minst orange grupp är välkomna att vara med.

Katja Lindbom, även hon med för första gången, fick nys om luciatåget genom sin mamma som läste ett anslag i LCR:s foajé.
Mamma frågade mig om jag inte ville vara med och nu är jag här, fortsätter Katja.

Medan Tilda och Katja är med för första gången så är Emma Sjöström och Filippa von Schantz med för andra året i rad. De tyckte det var så roligt förra året att de vill vara med även i år. ”Jag kan alla låtar utantill” säger Emma och ler.

När jag frågar övriga tjejer varför det är så kul att vara med i klubbens lussetåg svarar Julia Pedersen; – Man får sjunga för publik samtidigt som man får sitta till häst. Några nämner möjligheten att ”pynta” hästarna som en rolig grej. Om man besöker lektionsstallet på tidig eftermiddag innan luciashowen kommer man märka att det råder febril aktivitet i stallet, hästarna tvättas, borstas och flätas. Träns och t o m sadel utsmyckas. Att få smycka sin favorithäst kan nog alla som har en fyrbent vän intyga, är en av det roligaste sakerna i stallet.
Obs! Det är lektionsridning som vanligt på förmiddagen, så varför inte stanna kvar efter att du ridit, och titta på showen med ridkompisarna.

En annan rolig sak med luciatåget är att alla sitter upp inne i stallet. Under denna procedur är det noga med säkerheten och tack vare LCR:s personal och alla ledare så går det säkert till. Varje ekipage har nämligen en ledare som går bredvid hästen under tåget. Våra ryttare är ju fullt luciaklädda, så det är mycket att hålla reda på. Som ledare ska du ha fyllt 15 år och vara hästvan. Ledare behövs alltid, så känner du för att leda en häst under luciatåget så kontakta Elin eller någon annan av ridlärarna på LCR.

På showen i övrigt utlovas både nya och traditionsenliga uppträden som, vi som återkommer, känner igen. Dans runt granen samt ett besök av tomten som dras av en av LCR:s hästar är en självklara programpunkter. Andra saker som återkommer från tidigare år, är nummer av eleverna på Ridlekis och tjejerna i Ryttarakademin. Vår fartfyllda hoppkadrilj är även den en självklarhet, men Elin lovar även en del nya överraskningar i programmet.

Jag tackar Elin och tjejerna för pratstunden. När jag lämnar dem hör jag hur de börjar ta ton. Jag måste erkänna att det känns skönt, när jag traskar ut i en råkall, mörk och bister novemberkväll, att det snart är det lucia och lusseshow som lyser upp i höstmörkret.

Jag vet av egen erfarenhet att luciashowen är av LCR:s höjdpunkter under året. Oavsett ålder så är den fantastiskt mysig och det finns programmpunkter som tilltalar alla åldrar. Showen sprider just glädje och ljus i mörkret. Ta gärna med resten av familjen och andra bekanta till LCR och njut av riktigt julmys med fika, dans och uppträden.

 

Välkomna den 9 december kl. 16:00!